Era época difícil, uns temps complicats per expressar els sentiments nacionals i, fins i tot personals, en aquell moment es necessitaven moviments associatius, tot i que no era fàcil ni formar-los, ni mantenir-los. A Anglès, l’escoltisme va ser un bon indret on trobar-se, reunir-se i pode pensar amb certa llibertat.

Sota l’empara de l’Esglèsia, com a refugi però també com aliada, es van aconseguir petits espais per pensar. Col·lectivament es va prendre consciència de País, amb esforç i voluntat, es va crear un moviment nou al poble amb voluntat de servei i amb la llengua catalana com a bandera. Plegats es va descobrir una manera diferent de veure i sentir el món. Va se època culturalment molt activia i innovadora.

La situació geogràfica d’Anglès va permetre descobrir una natura molt propera, aprendre a respectar-la i a estimar-la. Tot plegat va possibilitar a un petit grup d’anglesencs i anglesenques trencar amb una estructura imposada a treballar amb equip, compartir i ser més tolerants.

La creació de l’escoltisme, va ser una necessitat d’expressió, una manera de sentir-se més lliures!